Lilla Sjöjungfrun söker lyckan och finner Prins Erik

 

Spelets mål

Varje spelare föreställer Ariel, sjöjungfrun. Det gäller att försöka flytta sin spelfigur på spelplanen så att den hamnar på något av spelfälten med måsen Måsart. Den Som lyckas med detta får använda snurran och kan, om han har tur, få ett avtal av sjöhäxan Ursula. Bara den som har ett avtal har möjlighet att nå ön i mitten på spelplanen där prins Eric väntar på sin Ariel. Den spelare som med ett avtal först når fältet med prins Eric har vunnit.

Förberedelser

Ta försiktigt loss de olika delarna. Sätt fast de fyra sjöjungfrurna i de färgade hållarna och de 10 sjögräs-hindren i de genomskinliga hållarna. Tryck plastbiten genom hålet från undersidan av spelplanen. Pilen, som föreställer Måsarts huvud, kan nu fästas på framsidan. Placera krabban Sebastian (den svarta spelpjäsen), krabb-brickan och de 10 sjögräs-hindren på kung Tritons tron och de 4 avtalen i sjöhäxan Ursulas grotta. Därefter väljer varje spelare en sjöjungfru och ställer henne på startfältet med samma färg. Till slut bestäms vem som ska börja, t ex den yngste spelaren. Turordning-en följer sedan klockans riktning.

Spelet

Den som står i tur kastar tärningen och flyttar sin sjöjungfru-fru, i valfri riktning, lika många steg som tärningen visar. Riktningen får dock inte ändras i ett och samma speldrag.

Krabban Sebastian
Den spelare som först snurrar pilen så att den pekar på Sebastian tar honom från Tritons tron och ställer honom på ett av de två spelfälten där han finns avbildad. Spelaren får dessutom den runda krabb-brickan och placerar den på bordet framför sig för att markera vem som för ögonblicket har kontroll över Sebastian. Man flyttar honom ända till dess att en annan spelare får pilen på snurran att peka på Sebastian. Denne får då krabb-brickan och fortsätter att flytta honom. Den spelare som kontrollerar Sebastian måste flytta honom efter det att han flyttat sin sjöjungfru. Samma tärningskast används för båda förflyttningarna. Sebastian får flyttas i valfri riktning, men han får inte gå förbi sjögräs-hinder och måste alltid flyttas lika många steg som tärningen visar. Han kan också ta genvägen över de två krabb-spelfälten (ej tillåtet för sjöjungfrurna) och får även gå på spelfälten på ön. När Sebastian hamnar på ett fält där en sjöjungfru befinner sig (det räcker inte att bara gå förbi) skickar han henne tillbaka till startfältet. Har hon ett avtal måste detta läggas tillbaka i sjöhäxan Ursulas grotta. Den stackars sjöjungfrun får nu börja om och försöka få ett nytt avtal, för utan det kan hon ju inte komma till prins Eric. Hamnar Sebastian på ett Måsart-fält händer ingenting.

Fisken Blunder
Pekar pilen på Blunder får man välja en av de fyra möjligheterna. Man kan placera ut eller ta bort ett sjögräs-hinder, få ett avtal eller överta kontrollen av Sebastian. Man väljer givetvis det som för ögonblicket passar bäst.
Man får inte flytta till ett fält som är upptaget av en annan • sjöjungfru. Man måste alltid flytta lika många steg som tärningen visar (även om draget är ofördelaktigt). Går det • inte att genomföra hela speldraget i någon riktning förtal-• ler kastet och näste spelare i tur fortsätter.

Snurran

Om man lyckas få sin sjöjungfru att hamna på ett spelfält • med måsen Måsart, får man använda snurran (knäpp med fingret mot pilen). Snurran har 4 olika bilder:

Sjögräs
Om pilen pekar på sjögräset får man, om man så önskar, välja att göra ett av följande två speldrag: 1) Ta ett sjögräs-hinder frän Tritons tron och placera det på en av de 10 sjögräsmarkeringarna mellan spelfälten. Därigenom blir vägen blockerad och varken sjöjungfrur eller krabban Sebastian får passera hindret. 2) Ta bort ett sjögräs-hinder från spelplanen och lägg till-baka det på Tritons tron; den spärrade vägen är därmed öppen igen för alla.

Avtal
Pekar pilen på avtalet, får man ta ett avtal från sjöhäxans grotta och placera det på prins Erics spelfält. Samtidigt sätter man tillbaka sin sjöjungfru på startfältet. Från och med nu gäller det att försöka nå prins Erics spelfält (så länge man inte har något avtal får man inte beträda de fem spelfälten på ön). Har en spelare redan ett avtal och på nytt snurrar pilen till avtalet så händer ingenting.

Vinnare

Den som med sin sjöjungfru (och ett avtal) först når spelfältet med prins Eric (måste nås med exakt antal tärningsprickar) har vunnit.

Spelvariant

Här får deltagarna en chans att ännu mer sätta sig in i rollen som Ariel, den lilla sjöjungfrun. När man fått ett avtal av Ursula får man inte säga något, eftersom man givit henne sin röst som betalning. Det här gäller till dess att man antingen förlorar sitt avtal p g a Sebastian, eller att man lyckas nå prins Erics spelfält och därmed vinner spelet (och återfår rösten). Om man trots allt säger något måste man flytta tillbaka sin sjöjungfru till startfältet (avtalet får man behålla).

 

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.