Spöket (Spøkelset)

 

I Norge heter spelet Spøkelset. Det påminner om spelet Nollan.

Antal spelare: 2

Antal kort: en valig lek 52 kort

Spelet går ut på: att få lägst antal poäng

Given: varje spelare får 5 -7 kort var som man lägger med bildsidan nedåt framför sig. Dessutom får man var sitt “spöke” som läggs vid sidan av de andra korten eftersom det inte får röras innan spelet är färdigt. Resten av korten läggs i en talong.

Kortens värde: Essen = 1 poäng, Knekten = 0,5 poäng, och 8 = 0 poäng, och resten har det värde som står på kortet (till exempel: två = två poäng , ♠ 3 = 3 poäng)

Så spelar man: Innan spelet börjar får man kika på två av sina egna kort och sedan lägga tillbaka dem. När spelet är i gång får man inte titta på något av de liggande korten. Spöket får man inte titta på innan spelet är slut.

Spelarna vänder i tur och ordning upp varsitt kort från talongen.
Om man vill ha kortet (detta kort ska helst vara så lågt som möjligt) byter man ut det mot ett av sina liggande kort (inte ”spöket ”) och så fortsätter det.

OBS: om man tittat på ett av sina egna kort under spelets gång får man inte senare byta ut det mot ett från talongen.

När alla korten är vända och eventuellt utbytta räkanr man ihop poängen. Nu vänder man upp sitt spöke och räknar med det tillsammans med sina övriga poäng.

Man kan spela så att den som har minst antal poäng vinner, eller man kan spela flera omgångar och den som först får t.ex 21 poäng förlorar.

 

 

 

Sharing is caring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.