Tunnan

 

Tunnan

(eller Skittunnan)

Antal spelare: 2-10Skärmavbild 2015-08-16 kl. 00.33.47

Antal kort: 52 (en vanlig kortlek)

Spelet går ut på: att först bli av med sina kort

Given: lägger ut kortleken i en ring, rund som en tunna, på bordet med baksidan upp. Det sista kortet vänds upp och placeras mitt i ringen (tunnan).

Så spelar man: Förhand börjar och plockar upp ett kort i taget från tunnan, tills hen får ett kort i samma färg som det uppvända kortet i mitten. Hen får ta vilket kort som helst. När man fått upp ett kort av rätt färg lägger hen det ovanpå mittkortet. De övriga kortnen som hen har dragit från tunna behåller hen i handen. Sedan väljer hen ett kort av dem som hen har på hand och läggger det ovanpå mittenkortet i tunnan. Hen får välja vilken valör och färg som helst. Nu blir det nästa spelares tur att göra som förhand. Om hen direkt drar ett kort av samma färg som mittenkortet lägger hen det på högen. Sedan får hen även ta kortet som ska ligga överst i mitthögen från tunnan.

När korten i tunnan har tagit slut spelar man vidare med dem som man har på hand och korthögen i mitten. Nu gäller det att fortast bil av med korten. Var och en lägger alltså först ett kort i samma färg som det översta kortet i högen, sedan tar hen ett kort av dem hen har på hand och lägger det ovanpå mitthögen. Det andra kortet hen lägger på högen får fortfarande vara i vilken valör och färg som helst. Om en spelare inte har samma färg som det överata kortet i högen måste hen i stället ta upp det översta kortet, och får förståss inte lägga ut något nytt kort.

Om man spelar med ett sällskap som klarar av att förlora kan man säga att antalet kort som förloraren/förlorarna har kvar på hand efter avslutat spel symboliserar hur många meter ned i skittunnan hen hamnar. Om familjefirden är i fara är det lätt att utesluta detta.

 

Sharing is caring!

12 kommentarer

 1. Tramsiga lättstötta (män)niskor som reagerar på hen, ett av svenskans mest mångsidiga och användbara ord, väx upp. Bra instruktioner!

   
  1. Visste du att den maskulina formen för hen är hum….. konstigt eller dumt? Men jag föredrar att säga han, hon eller det/den….alla är vi olika.

    
 2. Tack för dina speltips!
  Jag tycker f ö att hen är ett väldigt användbart ord och ev stavfel bryr jag mig inte om när speltipsen når fram. Märkliga, lättretliga människor.

   
 3. Ska jag vara ärlig klarar jag inte av att läsa instruktionerna när ordet ”hen” finns med i varje mening. ”Spelaren tar ett kort” hade väl räckt? Det med alla stavfel i den övriga texten gör att betyget hamnar i botten.

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.