Idioten (patiens)

 

Idioten är en patiens som går ut på att ”gå ut” med enbart de fyra essen kvar på bordet.

Så spelar du idioten

Du börjar genom att lägga ut fyra kort i rad med bildsidan uppåt. Det får bara finnas ett kort i varje färg i denna rad. De lägsta i varje färg slängs. Sedan ska man lägga ut fyra nya kort på dessa kort och endast spara högst färg i varje rad. Om det finns två spader tar man bort det lägsta, finns det tre spader tar man bort de två lägsta.
Om någon av högarna blir tomma får man lägga dit ett valfritt kort från övriga kort på bordet.
Spelet går ut på att plocka bort så många kort som möjligt och i slutet endast ha essen kvar.

När alla kort i talongen är slut är spelet över och man vinner endast om man lyckats plocka bort alla kort förutom essen.

Video-regler

Sharing is caring!

5 kommentarer

  1. Vad menar ni med “det får bara vara ett kort i varje färg” har inte sett det i några andra regler och måste man inte börja om då varenda gång tills man får en av varje färg?

     
  2. Detta ær halvidioten. Idioten ær nær en ”lægger om” før att få alla av samma valør lagda i rad efter varandra. Så en lægger ut ett kort i taget i fyra høgar, får en av tex två 2:or valør i olika høgar på samma rad så flyttas den ena dubbletten till den andra i den høgen som ær længst till vænster. Målet ær att sedan få ut hela leken ty en slænger inte korten førren fyra av samma valør læggs på samma rad. Dvs en otroligt långrandig patiens dærav namnet Idioten.

     
  3. Det får vara finnas ett kort i varje FÄRG. Valören är kortets värde (jämför ”value” på engelska), exempelvis knekt eller trea.

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.